Kwiat lipy w medycynie stosowany jest od dawien dawna. Wszystko za sprawą cudownego i dobroczynnego dla zdrowia działania. Nie bez przyczyny roślina ta uznawana jest za naturalny środek leczniczy. Od dłuższego czasu doceniany jest także w kosmetyce, ponieważ jest nieoceniony w kwestii dbania i pielęgnowania skóry. Nic dziwnego, że sklepowe półki wprost uginają się od różnorodnych herbat i mieszanek, a także syropów z kwiatu lipy. Na czym polega fenomen kwiatu lipy? Właściwości nie pozostawiają żadnych wątpliwości. 

Kwiat lipy – właściwości 

Kwiaty lipy pozyskiwane są z lipy drobnolistnej oraz wielkolistnej. Dobroczynne działanie zawdzięcza przede wszystkim flawonoidom. Nie sposób nie wspomnieć także o wysokiej zawartości witamin C i PP, a także minerałów. Dlaczego warto pić kwiat lipy? Właściwości i niepowtarzalny smak idą ze sobą w parze:

  • działanie przeciwzapalne, 
  • pobudza gruczoły potowe do pracy, 
  • przyspiesza proces starzenia organizmu, 
  • niezastąpiony w walce z przeziębieniem, 
  • działa uspokajająco, 
  • obniża ciśnienie krwi,
  • przynosi ulgę przy niestrawnościach. 

Jak zaparzyć kwiat lipy? 

Aby móc w zupełności cieszyć się z cudownych właściwości kwiatu lipy konieczny jest odpowiedni sposób zaparzania, który przez wielu miłośników tych naparów uznawany jest za prawdziwy rytuał. Pełnię smaku i aromatu miłośnicy ziół i herbat osiągają m.in. dzięki stosowaniu się do zaleceń opisanych na opakowaniu. 

Co więcej, sklepy internetowe przy każdym z oferowanych rodzajów kaw i herbat mają skrupulatnie opisany sposób przygotowania. Dzięki temu przyrządzenie doskonałego naparu staje się zadaniem banalnie prostym. I tak okazuje się, że pierwszym krokiem prowadzącym do zaparzenia idealnego naparu powinno być wsypanie 1 lub maksymalnie 1,5 łyżeczki suszu do filtra lub zaparzacza. Następnie:

  • susz należy zalać około 200 ml wody o temperaturze maksymalnie 95 stopni.
  • parzenie – w zależności od preferowanej intensywności – powinno trwać od 5 do 10 minut. 
  • następnie susz należy oddzielić od naparu. 

I na tych kilku prostych krokach filozofia parzenia kwiatu lipy kończy się. Gwarantujemy, że to najlepszy sposób, aby wydobyć z suszu wszystko to, co najlepsze.