Uprawa warzyw na balkonie może wydawać się ryzykownym przedsięwzięciem – warzywa kojarzą się raczej z dużymi przestrzeniami, obszernymi ogrodami, a nawet szklarniami. Prawda jest taka, że istnieje wiele warzyw, które z powodzeniem możemy hodować na własnym balkonie i tym samym stworzyć swoisty ogród na balkonie.

Jakie warzywa na balkon?

Z uwagi na specyfikę przestrzeni balkonowej konieczne jest dobranie właściwych gatunków warzyw, które dobrze poradzą sobie z małą powierzchnią. Warzywa, które dobrze poradzą sobie w balkonowych pojemnikach, to między innymi rzodkiewka, cebula, ogórek, pomidor, fasola pnąca, papryka, sałata, szczypiorek, seler naciowy. Podczas wyboru gatunków do uprawy warzyw na balkonie należy też wiedzieć, ile czasu będziemy mogli spędzić nad zajmowaniem się roślinami.

Przygotowania do uprawy warzyw na balkonie

Warzywa na balkonie potrzebują odpowiedniego podłoża, jednak sytuacja jest łatwiejsza niż w przypadku klasycznego ogrodu. Nie musimy prowadzić prac przygotowawczych już na jesieni – wystarczy zaopatrzyć się w sklepie ogrodniczym w ziemię przeznaczoną do uprawy warzyw. Należy zadbać także o rozsadę, czyli opiekę nad młodymi siewkami. Donice lub pojemniki powinny być dostosowane do sposobu uprawy, a także odporne na zmieniające się warunki atmosferyczne.